VALCUS | management consultants & ontwerpers voor business en informatievoorziening op internet & mobiel

Valcus B.V.

Visualiseren zonder doel?

Met de browser-strijd en bijbehorende technology-push, krijgen visualisatie mogelijkheden een boost. Nieuwe browsers en snellere verbindingen bieden ondersteuning voor mooie plaatjes, en die zeggen meer dan platte teksten en Excellijsten. Maar niet altijd even nuttig of toch wel?

Wetenschappelijk is allang aangetoond dat het visualiseren van informatie voor de meeste mensen een goede manier is om grote hoeveelheden en complexe samenhang, overzichtelijk te krijgen. Dan heb je het over grafieken, diagrammen en alle (bewegende) varianten daarop. Wat ons opvalt in projecten is dat soms de nadruk teveel op visualisatie ligt, en niet op de toegevoegde waarde van die visuele interactie voor klanten.

Valcus doet op dit moment een tweetal selectie trajecten waarin informatie voor publiek op online kaarten gaat worden getoond. Kaarten zijn op dit moment een populaire manier van visualiseren van samenhang van gegevens, in dit geval de ruimtelijke samenhang. Er zijn nog veel andere manier om de samenhang van informatie te visualiseren.

Onze favoriete visualisaties van dit moment (net persé nuttig, wel mooi):

  • gapminder.org. Ontsluit data over groei van de wereldbevolking, intergebruik, armoede, e.a. in een visueel samenhangende wijze, en nu eens niet op een kaart. Volledig in de browser.
  • Persona builder van MIT. Visualisatie van een “semantic search”. Een zoekactie door een aantal social network sites en google levert een profiel van een persoon, met een visuele score per categorie

Personas Metropath MIT 20091007small

Comments are closed.